Geschiedenis Vossenplein

retro1000placedujeudeballe04Het Vossenplein rond 1910

Het Vossenplein

Het Vossenplein werd in 1854 aangelegd bij  een oude fabriek die de “Fabriek van de vos” heette. In deze fabriek werden een aantal van de eerste locomotieven van Europa gemaakt, voordat ze verdwenen door de concurrentie met de Cockerillfabrieken in Luik. Voor de fabirek in de 19e eeuw was dit nog een weiland.

Gedurende de eerste twintig jaar werd dit plein vooral gebruikt voor kaatsbalspelen, vanwaar de officiële naam. Daarna installeerde er zich de ‘â met’ (oude markt) die we ook nu nog kennen. Ondanks het feit dat we nu nog altijd die markt kennen, is dit niet altijd zo geweest.

In 1640 vond de voddenmarkt plaats op de Voldersweide (tegenwoordig het Anneesensplein, “den aven  Met”, de oude oude markt). Na het aanleggen van de nieuwe lanen na het dempen van de Zenne, werd deze als te volks beschouwd voor dee nieuwe wijken. In 1873 werden de marktkramers dan ook richting Vossenplein gestuurd. Initieel waren ze hier niet enthousiast over, omdat ze nu verder van het centrum lagen.

Ze voelden zich echter al snel op hun gemak in de nieuwe wijk die volop aan het uitbreiden was. Er waren veel mogelijkheden voor artisanale beroepen en wandelende handelaars. Bovendien boden de Hoogstraat en de Marollen een talrijk cliënteel., dat graag rondsnuisterde op de markt waar ze hun aankopen konden doen voor een fractie van de prijs van in de chique winkels.

De nieuwe ‘oude markt’ werd al snel razend populair. Omdat ze de toestemming had alle dagen plaats te vinden, trok ze twee soorten publiek aan. Elke ochtend van maandag tot zaterdag trok ze vooral een nieuwsgierig bourgeois publiek aan. Zondag vanaf het ochtendgloren werd ze overspoeld door diegenen die minder verdienen, die maar een dag per week vrij hadden. Deze mensen kwamen geen uitzonderlijke, antieke dingen zoeken, maar gewoon de dingen die ze echt nodig hadden.

Alle ‘brol’ en ‘bucht’ die van overal en nergens kwam, uitgestald tussen oneindig veel andere zaken in een geanimeerde sfeer, toverde het Vossenplein elke zondag om in een wonderlijk schouwspel.

 

(Bron : Dictionnaire historique et anecdotique des rues de Bruxelles, Jean d’Osta, Ed Paul Legrain, 1986)

 

Onder het Vossenplein bevindt zich een oude luchtafweerbonker die zeer goed bewaard is, maar niet te bezoeken. Tot op heden miskend door de politieke machten, trekt ze de laatste tijd weer de aandacht, al was het maar omdat ze de constructie van een ondergrondse parking danig zal bemoeilijken, ook al moet ze dan uiteindelijk het onderspit delven.

 

Voor de geïnteresseerd, nog een reportage van de RTBF uit 1974… Dat het VOssenplein nog lang mag leven, met alle brol en bucht die er thuis hoort!

Image2

 

Voor nog veel meer informatie kan je ook terecht op Plateforme Marolles (veelal FR)!